Kjære NAV

11 jun

Takk for alle stønader. Takk for alle tilbud. Takk for alle motvillige behjelpeligheter. Takk for dine saksbehandlere og såkalte veiledere som får oss til å innse verdien av nøktern høflighet i våre andre medmennesker på en daglig basis. Takk for alle de fine skjemaene som beriker våre liv, takk for utfordrende formuleringer og takk for engasjerende frister. Ingen instans i dette vakre landet har trenet folket til å gå i bane rundt et postkontor bedre enn deg, ingen har sørget for at frimerkebestanden har holdt seg like godt som du har, og du har en stor del av æren for at postsystemet enda ikke er fullstendig digitalisert.

            Kjære NAV. Takk for at du sørger for at jeg er i kontakt med mitt følelsesliv, og at du bidrar til å holde både mestringsfølelse og selvrespekt på et moderat nivå til alle tider. Jeg har lært meget om meg selv, men ingen ting har jeg lært så grundig som det faktum at jeg ikke er det tolmodige mennesket jeg håpet at jeg var.

Ditt største talent, kjære NAV, er og blir din evne til å gjøre fantastiske ordninger for folket til en kamp vi kan vokse i som mennesker – en kamp hvor man selv må vite sine rettigheter og juridiske restriksjoner, en kamp hvor man enten må gro bein i nesa eller sulte ihjel, en kamp hvor de sykeste blir helt nødt (og blendet av ubesudlet motivasjon på veien!) til å mobilisere noen krefter til å komme igjennom en deilig og, ikke mer enn nødvendig, kreativ prosess i form av blekk, formalia og nummerkombinasjoner du ikke engang visste du hadde knyttet til deg. Det er godt at noen her i denne verden sørger for at ingen ting går av seg selv.

Jeg er dessuten sikker på at forholdet mellom fastlege og pasient blir både tettere og mer pågående som følge av deg NAV, og du er en byråkratisk tørketrommel som vil gå rundt og rundt til evig tid – det er ingen som vet hvordan man skal skru deg av, for prosessen er så lang at livet ikke strekker til, behandlingstiden skal være en seks-åtte uker på papiret, men det er greit NAV, vi vet hvordan du jobber. Takk for de kronene du skal utbetale til oss i de kommende ukene, takk for din uutgrunnelige godhet og velviljen du utlyser slik at jeg kan være hjemme med min nyfødte sønn og i tillegg være nogenlunde kledd, varm og mett. Det er greit at jeg må hente inn legeerklæring en femten, seksten ganger, det er greit at jeg må klø meg i hodet i ren desperasjon, det er greit at jeg og min kjære til tider får muligheten til å teste hvor solid vårt forhold faktisk er som følge av disse helvetes skjemaene, det er greit NAV, det er greit, jævlig greit er det faktisk, forbanna og forpult greit for helvete. For NAV, jeg må ha disse pengene, så derfor er det greit. Helt greit.


NAV, vi kan ikke leve med deg, og vi kan ikke leve uten.

Mvh,
hormonell gravid i gang med permisjonsøknadene.

8 Responses to “Kjære NAV”

 1. Jonas mars 5, 2013 at 1:11 pm #

  Har du røyka hasj eller? NAV tar imot søknaden din og venter i 3 uker før de endelig ser ned på søknaden din og skriver et kort vedlegg også kommer pengene på kontoen din 1-3 dager senere…. Selv om de kunne behandlet haugevis av søknader per dag og folk kunne fått utbetalingene sine til tiden de egentlig skal få den… Og du lger et hyggelig essay om de!?????

  • RenateKaridotter mars 5, 2013 at 10:13 pm #

   Kan noen være så vennlig å gi denne herren et lynkurs i ironi? Og neida, ingen hasj, bare en iherdig trang til å skrive satirisk. Vet ikke om ‘satirisk’ er et ord egetntlig. Nuvel.

 2. Jon februar 6, 2013 at 2:46 pm #

  Nei og nei og huff a mei som du treffer alle spikrene midt på hodet da! Jeg forstår ikke hvordan du får det til. Du må ha et helt eventyrlig kreativt sinn. Jeg lo meg skakk av dette, samtidig som at alt sammen var så sant så sant! :-)

 3. Kristin februar 5, 2013 at 6:17 pm #

  Genialt sagt!!

 4. RenateKaridotter januar 29, 2013 at 5:56 pm #

  Reblogged this on Det ekke så farlig and commented:

  Gammal klassiker!

 5. Eirik Sverdrup august 5, 2012 at 8:23 am #

  UTROLG BRA!

 6. tmglivgard august 1, 2012 at 11:26 am #

  Fantastisk! Takk til deg!

Leave a Reply

%d bloggere liker dette: