O’ herlege barseltid!

15 des

Alle damer har tips og råd når det gjelder graviditet, fødsler og barneoppdragelse. Jeg vil også. Her en min barseltidoverlevelsesliste.  

Først av alt – det ekke så farlig. Du er moren til ditt barn, og barnet er barnet ditt (YES. Litteratur på høyt nivå.). Det kommer til å gå bra. Du kommer til å gjøre feil, og det kommer til å gå bra. Du kommer til å forsøke en hel drøss av ting som slår ut i full blomst av motsatt effekt, og det kommer til å gå bra. Du kommer til å gjøre ting du ikke er stolt av, og det kommer til å gå bra. Heldigvis kommer du til å gjøre enda flere kjempebra greier enn dårlige greier, og det er overveiende sannsynlig at barnet ditt kommer til å bli et ålreit menneske en vakker dag. Barn gjør også feil. Vi elsker dem likevel. Vi må elske oss selv på tross av egne feil også. (Håhå, ta de visdomsordene, dere!)

Ålreit, ålreit listetid. Fru Podhorny presenterer «Forslag til hvordan man kan fikse barseltida på en ålreit måte»:

Amming. Gjør nok det hele ganske mye enklere.

Raust kosthold. Amming og spedbarning krever dødsmye energi. Her er det ikke særlig til karbohydramatikk for tida.

Ullpysjen fra Nøstebarn. Varm, myk og med knepping ned over brystet. Isi-pisi å slenge ut en nattpupp. Vel verdt en investering.

barsel3

Ammeinnleggopplegg. Papir og ull.

Ammeinnlegg i ull. Jeg har to sett, det holder. Ikke vær blyg når det gjelder størrelse – jo mer pupp som holdes varm, jo bedre er det. Har enda ikke hatt brystbetennelse i min karriere som ammende.

Ammeinnlegg i papir. Drøssevis. Jeg starta ut med ammeinnlegg i bomull, men jeg er ei lekk skreppe, og bomull blir kaldt. Det er få ting som er så lite fristende som å legge en gjennomvått, slapt og kaldt ammeinnlegg tilbake i bh’n. Jeg syns papirvarianten er mye mer praktisk, det blir litt mer bruk-og-kast, men du kan jo velge et som er produsert forsvarlig i alle fall. Disse innleggene legges innerst, og så har du de varmende ullinnlegga utenpå. Mm, puppen har det kose-seg, og ullinnlegget  trenger bare å vaskes ved mæd lekkasjeanfall.

Samsoving. Dette har vært redninga for meg. Da har jeg full kontroll på den lille dinosauruskilpadda, og jeg slipper å gå ut av den varme, gode senga om natta. Jeg er ikke redd for å ligge på henne, kroppen sørger for at det ikke skjer, og nå begynner jeg å bli en smule rutinert og greier også. Jeg sover langt bedre denne gangen enn da førstemann var nyfødt, noe som kan tyde på at samsoving til en viss grad må læres, eller i alle fall at man kanskje trenger å bli trygg på det og vant til det. Nå er det fantastisk. Jeg sover helt prima om nettene, og det gjør tulla også.

Bleieskift i senga. Dette er verdens beste oppfinnelse. Jeg har en kurv under nattbordet mitt med et håndkle, en reservepysj, bleier, ammeinnlegg, våtservietter og en rull med hundeposer. Igjen, jeg trenger ikke å stå opp fra senga. Bedagelig og behagelig, og null stress å skifte en nattbleie.

Hundeposer. I steden for de dyre småposene fra kommersland bruker vi hundeposer til bæsjebleier og slikt.

Bæresjal. Ha tålmodighet. Øv og bli kjent. Når du får dreisen på det tilsynelatende umulige stykket med tøy er det så utrolig praktisk. Husarbeid, eksamenslesning, matlaging, oralt fødeinntak hos mor (..eller bare spising, som det kalles), dobesøk (jada, bare gjør din bisniss med babyen på, det gjør ingen ting), handleturer – to frie armer og kroppskontakt og nærhet (og man slipper å ha meg seg vogn rundt om kring). Det finnes en million måter å knyte på, det er bare å google i vei. Jeg bruker et uelastisk sjal på fem meter til nyfødtbæring, men det finnes mange andre alternativer, og selv om sjal er best når de så små, så finnes det enklere varianter som ikke behøver å knytes på (man bruker klips i steden), som for eksempel Ergobaby med nyfødtinnlegg. Prøv å styr unna Babybjørn bare, de er ikke godt bæretøy. Og slapp av, liker du ikke bæring så drit i det. Jeg er sikker på at du er en god mamma likevel.

barsel

barsel2

 

En mann som kan hente vann mens du ammer. Ekstremt praktisk. Jeg har en tendens til å glemme nøyaktig hvor tørst man blir det øyeblikket de kobler seg på. Urutt.

«Livet leves i faser». Husk på det. Det går over. Det skal ikke være slik for alltid. barsel4

Svisker. Ikke det diggeste i verden, men det gir sin gevinst når du sitter på ramma i ukene etter fødsel. Trykking har du gjort nok av for en stund,let the svisks do their magic. 

Smokk. Å du tindrande du så praktisk. Det er sunt også, visste du det? Frem til barnet er 6 mnd er det bare fordeler ved bruk avbarsel7 smokk. Hurra! (Den eneste risikoen du løper er at barnet kan bli sugeforvirra. Det er derfor man anbefaler å vente med smokk til amminga er vel etablert. Jeg tror vi ventet en drøy uke denne gangen. Da spiste hu så godt at jeg følte meg trygg på det.)

Purelan. Harru såre brystknopper? Jeg har testa litt forskjellig, og Purelan er min favoritt. Det er lanolin, et helt rent naturprodukt, og det trengs ikke å tørkes bort før barnet legges til brystet. Har ikke hatt behov for det denne gangen, men det redda meg forrige gang. Amming med såre brystknopper er et formidabelt helvete – sånn hvor du griner og krøller tærne og gruer deg til neste gang, og bare biter tenna sammen og sender misunnelige blikk bort på barseldamene som gir flaske. Der sitter de, med hele brystknopper, uten melkespreng og melkeflekker, uten ammeinnlegg overalt i huset, kledd i akkurat de klærne de ønsker å ha på seg uten å måtte teste om det er mulig å vrenge ut et bryst på kort varsel. På lørdagskvelden tar de seg et glass vin til maten uten noe mer kjas, og gjett hvem som er oppe og mater om natta? Pappaene.

Morsmelk (til alt mulig.) Til sår stump, til rennende øyne, til tett nese (hovedsakelig hos barnet, altså) og til renhold av meieriet. Bare sprut på, og la lufttørke. Det gjør vidunderverker.

Lov til å grine. Jeg har lov til å grine når jeg vil, av hva som helst. Det er en selvskreven barsellov. Da skal jeg ha trøst og forståelse. Takk.

Få unna husarbeidet. Hahahahahahahaha. Lol & særlig a/s. Røddig kan du ha det nårru er pensjonist.

barsel6

 

 

barsel9 barsel8

Mitt barselmotto er «Gjør det enkelt for deg sjæl». Det er så mye enklere enn å gjøre det vanskelig for seg sjæl. Jeg sier noe der, gjør jeg ikke? Kos dere med smånurk! Vi prekæs! 

 

8 Responses to “O’ herlege barseltid!”

 1. Ann Iren Hårdnes Sand februar 26, 2015 at 7:37 pm #

  Kjære Renate, du er ei fantastisk dame!
  Jeg er ett år yngre enn deg, og foreløpig overhodet ikke klar for barn, MEN; den dagen jeg er det, skal jeg finne igjen bloggen din, for jeg er sikker på at dine ord kommer til å roe meg ned tusen ganger mer enn alle tanter, onkler, besteforeldre, foreldre og venninner i hele verden!
  Det er skikkelig gøy å lese bloggen din, for det er ikke en sånn typisk «perfekt» mammablogg(misforstå meg rett, de er helt sikkert fantastiske mammaer de og, de er bare litt for kjedelige), men du skriver det som det er, og du har en sånn beroligende, avslappet innstilling til det meste! Jeg liker folk som klarer og få meg til å skjønne at «det går bra», uansett!
  Tusen, tusen takk! Du er kul, du!

  Kos dere masse med den lille frøkna og hverandre =)

  • RenateKaridotter mars 7, 2015 at 5:59 pm #

   Oioi, så mange fine ord på en gang. Takkogtakk! Du, det er bare godt å høre at jeg kan bidra litt her eller der. Jeg har i alle fall troa på at du en vakker dag blir en helt fin mamma, og når du tviler på deg selv kan du jo huske på at jeg ikke gjør det.

   Jeg koser meg masse! Vi prekæs!

 2. Lene januar 5, 2015 at 8:33 pm #

  Gratulerer så mye med nydelig datter :)
  Digger alt du skriver, og lo godt av kjelen på badet! Jeg fikk endelig summa meg til å fjerne min på soverommet her forleden….:P

  • RenateKaridotter januar 7, 2015 at 10:52 am #

   Åhurra vi er fler! Jeg aner ikke hvordan ting havner rundt om kring i huset på den måten. Tror det bor noen magiske enhjørninger her.

 3. Annette desember 17, 2014 at 12:46 pm #

  Tusen takk! Denne har jeg lyst til å kopiere og dele ut til alle barseldamer !Jeg kobber som helsesøster, og opplever nesten daglig hvilke store og uoverkommelige krav «nyfødtdamene» stiller til seg selv; jeg sier slapp av, ikke stress, alt ordner seg. Lykke til i tiden som kommer, og God jul :)

  • RenateKaridotter desember 17, 2014 at 7:56 pm #

   Åh, så hyggelig å høre! Du har en viktig jobb. Jeg liker helsesøstre som husker på å be oss om å ta det lungt. Hurra for dere!

 4. Emilie desember 15, 2014 at 9:20 pm #

  Takk for barseltips! Har termin i begynnelsen av februar og det nærmer seg fort. Første gang for meg dette her, så jeg gruer litt – men nå skjønner jeg jo at det er et fullstendig overkommelig prosjekt! :D Bæresjal er i hus allerede til&med, og puppene har allerede begynt å lekke, så da skal jeg vel klare reste ;)

  • RenateKaridotter desember 16, 2014 at 12:06 pm #

   Åh, så spennende! Dette fikser du helt sikkert, selv om det sannsynligvis er et godt tegn at du gruer deg litt også – man veit jo ikke hva man har i vente, og slapp av, det er umulig å forberede seg uansett, så det er bare å akseptere det. Fnis. Lekke pupper er bugnende matfat for sånne sultne små. Kos deg med den siste tida som gravid (om svangerskapet behandler deg vel), for som du sier, plutselig er det februar. ;-)

Leave a Reply

%d bloggere liker dette: