La oss snakke om kropp.

15 jun

Det er juni. En drøss av folk i vårt deilige land sulter og svetter i et siste krampaktig forsøk på å se ut som en topptrent 17-åring før bikiniene skal dekke minimale mengder av vår kropp. Strand og sol er et tveegget sverd for mange – det er deilig å hive kroppen i sjøen, lytte til strandlyder og kjenne sola varme, men duogdu, her skal også kroppen regelrett vises frem. Husker du at de fleste gir blaffen i hvordan du ser ut? 

Før jeg skriver noe som helst mer om «slapp av, det ekke så farlig», så skal jeg si at dette med vekt og kropp er viktig, og jo, det kan potensielt bli farlig også. Jeg promoterer ikke fedme – overvekt som gir høyt kolesterol, hjerte- og karsykdommer og diabetes må taes på alvor. Det er mye dritt som henger med overvekt, men, og der er et men(!), du trenger ikke å hate deg selv på veien. Er du såpass rund i kantene at helsa skranter, så sjekk litt ut om det er mulig å gå ned i vekt uten å føle skam og selvhat. Et kilo er et kilo, det er ganske nøytralt. Skyld, angst, skam og hat er det vi selv som tillegger våre ekstra kiloer. Kanskje vi kan klare å snu det der til noe mer «hei du, kilo. Jeg skal prøve å bli kvitt deg, men du får ikke lov til å ødelegge psyken min på veien». Jeg veit at det virker en smule naivt, men jeg har selv slitt med egen vekt. Jeg har ikke vært overvektig, men jeg har hatt to spiseforstyrrelser. Vi må slutte å hate oss selv, og bli litt mer tekniske. Jeg tror det er fornuftig.

Nå som jeg har blitt mamma har jeg tenkt mye på dette med tjukkebollasyndromet. Jeg kan stå i speilet og virkelig se (og tro) at jeg har blitt feit. Og stygg også. Og så har jeg lite hode. Og arr på armer og bein. Og strekkmerker. Og ingen av klærne mine passer lenger (evnt. enda.). Og så blir jeg frustrert og sint og så kommer selvkritikk og selvhat på hvert sitt sølvfat. Men nå har det kommet en ny tanke. Den handler om å være rollemodell for mine barn. Jeg har lovet meg sjæl og ikke snakke stygt eller nedsettende om min egen kropp foran mine barn. Ikke foran min mann heller, og dersom jeg klarer det, vil jeg til slutt bare ha meg sjæl å snakke dritt om meg sjæl til, og hva faen er poenget med det?

Min datter skal slippe å ha en mor som er opptatt av vekt utover det normale. Jeg har begynt å innse at, etter to barn, så er kroppen min annerledes. Kanskje jeg aldri kommer tilbake i de klærne jeg hadde før jeg ble gravid. Kanskje min kropp er endret på en vis som gjør at jeg kommer til å se ut omtrent som jeg gjør nå. Jeg veide 68 kg før jeg ble gravid med snupp. Nå veier jeg omtrent 74. Når jeg ser meg i speilet ser jeg en timeglassfigur, flotte kurver altså, selv om magen er litt større. Og lårene. Og armene. Litt her og der, med andre ord. Og vet dere, kroppen min er fyldig og flott naken, men den virker tjukk når jeg prøver klær som jeg vet passet før. Jeg har dermed kommet frem til at kroppen er riktig og klærne er feil – på den måten trenger jeg ikke å føle meg mislykket, og kan heller bare være meg selv, stolt og med god samvittighet. Jeg trener regelmessig, spiser sunt og er sunn og frisk. Jeg tror jeg skal finne meg en fin badedrakt å ha på stranda i år, og så skal jeg gå rundt med hevet hodet og mine fyldige kurver og bare være awesome hele sommeren.

Er det ikke rart hvordan «fyldige kurver» høres så utrolig mye bedre enn «noen kilo for mye». Vi må slutte å dra oss selv ned. Sommerkroppen? Klart det. Har kropp, venter på sommern. Sunn og frisk-kroppen 2015, here we come.

6 Responses to “La oss snakke om kropp.”

 1. Torhild juni 16, 2015 at 12:55 pm #

  Word! Endelig noen som sier det som trengs å sies, nemlig at vi må prøve å ikke hate oss selv så veldig om vi ikke er helt perfekte. Jeg jobber med å gå ned i vekt, da den er altfor høy, og jeg må innrømme at jeg både har hatet kroppen min og følt meg mislykket innimellom. Jeg var nemlig slank tidligere. (Det begynner å bli noen år siden.) Jeg har litt sans for følgende oppskrift på «slik får du sommerkroppen»: – Ha en kropp. Finn ei strand. Nyt sommeren. :)

  • RenateKaridotter juni 16, 2015 at 3:37 pm #

   Takk for det! Stå på videre, uten selvhat! Jeg digger din oppskrift på sommerkropp!

 2. Vera Bartholomay juni 16, 2015 at 12:26 pm #

  Takk for fin artikkel! Den kjente stjernekokken fra Luxemburg – Lea Linster – som ikke akkurat er det en kaller slank – sier «min luksuriøse kropp»….

  • RenateKaridotter juni 16, 2015 at 3:38 pm #

   Se der ja! Det var fint syns jeg. Noe å ta med seg. Takk for hyggelig tilbakemelding!

  • Eleonore juni 18, 2015 at 11:53 am #

   takk for et riktig og viktig statement! Jeg liker dine artikler og synes det er mye forfriskende ærlighet i de som gjør meg selv mer avslappet. Hurra for ekte mennesker som er fornøyde med seg selv og de rundt seg!

   • RenateKaridotter juli 1, 2015 at 6:16 pm #

    Så bra! Takk for det, og et rungende med-hurra!

Leave a Reply

%d bloggere liker dette: